Print Page | Close Window

HCL Placement Paper 4 2003

Printed From: Discussions World
Category: JOBS @ DISCUSSIONSWORLD.COM
Forum Name: HCL PLACEMENT PAPERS / HCL INTERVIEW QUESTIONS
Forum Discription: Know more about HCL - Its profile, placement papers, interview questions, experiences, new updates etc. Only for Vyom Members. Check Daily.
URL: http://www.discussionsworld.com/forum_posts.asp?TID=263
Printed Date: 24Oct2017 at 7:17am


Topic: HCL Placement Paper 4 2003
Posted By: rakesh_sahu
Subject: HCL Placement Paper 4 2003
Date Posted: 27Jun2006 at 6:23pm
HCL Latest Fresher Placement Question Paper 4 2003

Q)Piggy backing is a technique for
a) Flow control b) sequence c) Acknowledgement d) retransmition
ans: c

Q)The layer in the OST model handles terminal emulation
a) session b) application c) presentation d) transport
ans: b application

Q)In signed magnitude notation what is the minimum value that
can be represented with 8 bits
a) -128 b) -255 c) -127 d) 0

Q)There is an employer table with key feilds as employer no.
data in every n'th row are needed for a simple following queries
will get required results.
a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B
where A employe no. >= B employe having (count(*) mod n)=0
b) select employe no. from employe A, employe B where
A employe no.>=B employ no.grouply employe no.having(count(*) mod n=0 )
c) both a& b
d) none of the above

HCL Latest Fresher Engineer Placement Sample Question Paper 4 2003

Q)Type duplicates of a row in a table customer with non uniform
key feild customer no. you can see
a) delete from costomer where customer no. exists
( select distinct customer no. from customer having count )
b) delete customer a where customer no. in
b rowid
c) delete customer a where custermor no. in
( select customer no. from customer a, customer b )
d) none of the above

Q)long int size
a) 4 bytes b) 2 bytes c) compiler dependent d) 8 bytes
ans: compiler dependent

Q)x=2,y=6,z=6
x=y==z;
printf(%d",x) ?

Q}what does the hexanumber E78 in radix 7.
(a) 12455 (b) 14153 (c) 14256 (d) 13541 (e) 131112
ans: (d)

Q) Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 find n?
(a) (2 x k + s)/Q (b) (2 x s x k)/Q (c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q

(from GRE book page no:411)
data:
A causes B or C, but not both
F occurs only if B occurs
D occurs if B or C occurs
E occurs only if C occurs
J occurs only if E or F occurs
D causes G,H or both
H occurs if E occurs
G occurs if F occurs
NOTE: check following answers.

Q). If A occurs which of the following must occurs
I. F & G
II. E and H
III. D
(a) I only (b) II only (c) III only (d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both
ans: (e)

Q). If B occurs which must occur
(a) D (b) D and G (c) G and H (d) F and G (e) J
ans: (a)

Q). If J occurs which must have occured
(a) E (b) either B or C (c) both E & F (d) B (e) both B & C
ans: (b)

Q). which may occurs as a result of cause not mentioned
(1) D (2) A (3) F
(a) 1 only (b) 2 only (c) 1 & 2 (d) 2 & 3 (e) 1,2,3
ans: (c)

Q). E occurs which one cannot occurs
(a) A (b) F (c) D (d) C (e) J
ans: (b)


* * * * *


HCL-TECH (MADURAI)



Ordering is changed this time.So don't byheart by
a,b,c,d. Byheart
the
answers. Pls check answer once again

Don't hesitate to answer all. Ever HR knows that
Students have
this qp.

Ist section of the Question is as such in the
placement
papers.com

Section II - C Programming

1. Which of the following about the following two
declaration is
true
i ) int *F()
ii) int (*F)()

Choice :
a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second
is wrong
c) The first declaraion is a function returning a
pointer to an
integer and the second is a pointer to function
returning int
d) Both are different ways of declarin pointer to a
function

Answer : c) The first de...

2. What are the values printed by the following
program?

#define dprintf(expr) printf(#expr "=%d\n",expr)

main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}

Choice:
a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none

Answer: c)x/y=2

3. Which of the following is true of the following
program

main()
{
char *c;
int *p;
c =(char *)malloc(100);
p=(int *)c;
free(p);
}


ans: The code functions properly releasing all the
memory
allocated


4.output of the following.

main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf("%x %x\n",p,i);
}
*
ans:0X8A

5.
which of the following is not a ANSI C language
keyword?

ans:Function.

6. When an array is passed as parameter to a function,
which of
the following statement is correct

choice:
a) The function can change values in the original
array
b) In C parameters are passed by value. The funciton
cannot
change
the original value in the array
c) It results in compilation error when the function
tries to
access the
elements in the array
d) Results in a run time error when the funtion tries
to access
the elements
in the array

Answer: a) The fu...

7. The type of the controlling expression of a switch
statement
cannot be of
the type

a) int b) char c) short d)float e) none

Answer : d)float


8.What is the value of the expression (3^6) + (a^a)?

a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None

Answer : 5

9. What is the value assigned to the variable X if b
is 7 ?
X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;

a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None
ans: 3;

10. Which is the output produced by the following
program
main()
{
int n=2;
printf("%d %d\n", ++n, n*n);
}

a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine

Answer : b) 3,4

11. What is th output of the following program?
int x= 0x65;
main()
{
char x;
printf("%d\n",x);
}

a) compilation error b) 'A' c) 65 d)
unidentified

12. What is the output of the following program
main()
{
int a=10;
int b=6;

if(a=3)
b++;
printf("%d %d\n",a,b++);
}

a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none

Answer : d) 3,7

13. What can be said of the following program?
main()
{
enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
Months X = JAN;
if(X==1)
{
printf("Jan is the first month");
}
}

a) Does not print anything
b) Prints : Jan is the first month
c) Generates compilation error
d) Results in runtime error

Answer: b) Prints : Jan..

14. What is the output of the following program?
main()
{
char *src = "Hello World";
char dst[100];
strcpy(src,dst);
printf("%s",dst);
}
strcpy(char *dst,char *src)
{
while(*src) *dst++ = *src++;
}

a) "Hello World" b)"Hello" c)"World" d) NULL e)
unidentified

Answer: d) NULL

15. What is the output of the following program?

main()
{
int l=6;
switch(l)
{ default : l+=2;
case 4: l=4;
case 5: l++;
break;
}
printf("%d",l);
}
a)8 b)6 c)5 d)4 e)none

Answer : c)5

16. What is the output of the following program?
main()
{
int x=20;
int y=10;
swap(x,y);
printf("%d %d",y,x+2);
}
swap(int x,int y)
{
int temp;
temp =x;
x=y;
y=temp;
}

a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none

Answer:d)10,22

17. What is the output of the f
ollowing problem ?
#define INC(X) X++
main()
{
int X=4;
printf("%d",INC(X++));
}

a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error

Answer : d) compilation error


18. what can be said of the following

struct Node {
char *word;
int count;
struct Node left;
struct Node right;
}

a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can refer to themselves. Hence the
statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other
structure

Answer :c)

19. What is the size of the following union.
Assume that the size of int =2, size of float =4 and
size of char
=1.
Union Tag{
int a;
flaot b;
char c;
};

a)2 b)4 c)1 d) 7



20) What is the output of the following program? (.
has been used
to
indicate a space)
main()
{
char s[]="Hello,.world";
printf(%15.10s",s);
}

a)Hello,.World...
b)....Hello,.Wor
c)Hello,.Wor....
d)None of the above




(1) The combined length of the longer two pieces of
rope is 12
metres.
(2) The combined length of the shorter two pieces of
rope is 11
metres.

(A) (B) (C) (D) (E)

10) A certain company paid bonuses of Rs. 125 to each
of its
executive
emplyees and Rs 75 to each of its nonexecutive
employees. If 100
of the employees were nonexecutive, how many were
executive?
1) The company has a total of 120 employees
2) The total amount that the company paid in bonuses
to its
employees was
Rs.10,000

(A) (B) (C) (D) (E)

11. What fraction of his salary did Mr. Johnson put
into savings
last week ?

1) Last week Mr.Johnson put Rs 17 into savings.
2) Last week Mr.Johnson put 5% of his salary into
savings.

(A) (B) (C) (D) (E)

12. Each M-type memory unit will increase the base
memory
capacity
of a certain computer by 3 megabytes. What is the base
memory
capacity,
in megabytes, of the computer ?

1) 2 M-type memory units will increase the computer's
base memory
capacity
by 300%

2) The memory capacity of the computer after 2-M type
memory
units
are added to the base memory capacity, is 1.6 times
the memory
capacity
of the computer after 1 M-type unit is added to the
base memory
capacity.

(A) (B) (C) (D) (E)

13. What fractional part of the total surface area of
cube C is
red?

1) Each of 3 faces of C is exactly 1/2 red
2) Each of 3 faces of C is entirely white

(A) (B) (C) (D) (E)


SECTION C

Instructions ALL NUMBER USED ARE REAL NUMBERS
FOLLOWING
EACH QUESTIONS ARE FIVE POSSIBLE ANSWERS LABELED
A).B).C).D)&E).TICK THE BEST CHOICE.

14. How many of the integers between 25 and 45 are
even ?
(A)21 (B)20 (C)11 (D)10 (E)9

Answer:d)10

15. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile
and Rs
0.20
for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for a
3-mile ride
was

(A)Rs 1.56 (B)Rs 2.40 (C)RS 3.00 (D)Rs 3.80 (E)Rs 4.20

Answer :d)Rs 3.80

16. A computer routine was developed to generate two
numbers
(x,y)
the first being a random number between 0 and 100
inclusive, and
the second being less than or equal to the square root
of the
first.
Each of the following pair satisfies the routine
EXCEPT

(A) (99.10) (B) (85.9) (C) (50.7) (D) (1.1) (E)
(1.0)

Answer : A) (99.10)

17. A warehouse had a square floor with area 10,000
sq.meters. A
rectangular addition was built along one entire side
of the
warehouse
that increased the floor by one-half as much as the
original
floor.
How many meters did the addition extend beyond the
original
buildings ?

(A)10 (B)20 (C)50 (D)200 (E)500

Answer: c)50

18. A digital wristwatch


-------------
http://www.jobsassist.com/ads/redir.asp?adv=1004 - Post your resume now to apply for all the freshers jobs.

<a href="http://www.onestoptesting.com/" ta



Print Page | Close Window